24.12.11

Jadilah Pemimpin Yang Adil

1.Adil kepada diri sendiri.

Adakah kita memakai pakaian size M dan membeli saiz L?Jika ya,kita adalah bodoh dan tidak adil kepada diri sendiri.Kita perlu adil kepada diri sendiri...
Begitu juga manusia yang solat dengan panjang dan khusyuk di depan orang ramai di masjid tapi solat pendek dan ringkas ketika bersendirian,ia juga dikatakan tidak adil.
Manusia yang adil kepada diri sendiri adalah melakukan sesuatu yang sesuai buat diri sendiri.

2.Adil kepada anak-anak.
Ibu bapa perlu melakukan keadilan kepada anak-anak.

اعدلوا بين أبنائكم، اعدلوا بين أبنائكم، اعدلوا بين أبنائكم

Imam Bukhari dan Muslim merekodkan hadis tersebut yang bermaksud "Adillah kamu terhadap anak-anak, Adillah kamu terhadap anak-anak,Adillah kamu terhadap anak-anak"
Pada zaman moden ini masih ada ibu bapa bersifat Jahiliyyah .Mereka amat sayangkan anak lelaki dan tidak menghargai anak perempuan,maka itu adalah sifat yang tidak adil.Sama ada anak lelaki atau perempuan,mereka perlu dilayan sama rata.
Begitu juga ibu bapa yang sering memuji anak yang berjaya dalam pelajaran berbanding anak yang lemah dalam pelajaran.Ia juga dikira tidak adil.Manakala ibu bapa yang sering membelikan sesuatu kesukaan anak-anak mengikut keputusan pelajaran anak-anak juga tidak adil.Sepatutnya ibu bapa menyamakan layanan kepada anak-anak sama ada yang cemerlang atau kurang dalam pelajaran.

Ibu bapa perlu menerima hakikat bahawa setiap manusia berbeza walaupun mereka adik beradik.Ada yang bijak,ada yang kurang.Ada yang nakal,ada yang menurut kata.Kadangkala anak yang nakal ketika kecil bila dewasa berubah menjadi manusia baik dan menjaga ibu bapa,manakala anak yang menurut kata akan bertukar menjadi biadap dan kasar serta mengabaikan ibu bapa.

Setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan.Begitulah dengan anak-anak.Ada yang pandai dalam pelajaran dan berjaya mendapat ijazah namun tidak pandai berniaga.Manakala ada yang berkelulusan setakat darjah 6 sahaja pandai berniaga dan berjaya dalam kehidupan.Setiap manusia ada bakat dan kelebihan masing-masing.
Banyak berlaku anak-anak menjadi rosak akibat sikap tidak adil ibu bapa.Mereka mengalami tekanan perasaan dan pengabaian sejak kecil dan memberontak bila remaja dan dewasa.Itulah psikologi manusia.
Mereka melepaskan tekanan dengan merempit,menghisap ganja,melepak buang masa,berkawan dengan manusia jahat,berzina,mengabaikan pelajaran dan sebagainya.Ibu bapa bukan sahaja wajib memberi makan minum kepada anak-anak namun juga wajib menjaga psikologi dan mnetal anak-anak.

Anak-anak berbeza dari rupa,tubuh badan,IQ,sikap,watak,hbi,kemahuan,perasaan dan sebagainya.Ibu bapa perlu memahami setiap anak-anak dan melayan kesemua dengan adil dan saksama.
Walaupun anak-anak masih kecil,mereka juga perlu diberi peluang meluahkan perasaan supaya kita faham perasaan mereka.Luahan perasaan anak-anak juga akan memberitahu kita kelemahan dan kesilapan kita.
Menjadi ibu bapa bukan semudah membaca ABC.Ibu bapa bertanggungjawab mencorakkan anak-anak dengan nilai positif dan nilai positif adalah adil terhadap anak-anak.

3.Adil sebagai pemimpin.

Pemimpin adalah ibu bapa kepada rakyat dan orang bawahan.Ramai ketua dan pemimpin zaman moden tidak melakukan keadilan sebaiknya.Contoh mudah adalah apabila seorang pemimpin menggunakan pangkat dan kuasa memasukkan anak saudara sebagai pegawai di bawahnya tanpa mengikut prosedur yang betul.Itulah tidak adil.
Begitu juga ketua yang melayan pekerja wanita yang cantik dan rupawan dengan bahasa baik,sopan manakala pekerja hodoh tidak dipedulikan,malah kasar dan buruk sangka.Itu juga tidak adil.

Manusia yang bergelar ketua perlu adil kerna ketua adalah contoh teladan.Apabila ketua tidak menunjukkan contoh baik,maka orang bawahan akan memandang hina dan sinis.Ia menyebabkan ketua tidak dihormati dan dikagumi.Bergelar ketua perlu mempunyai peribadi mulia.Jika berasa tidak mampu berperibadi baik,maka jangan menjadi ketua,berikan pangkat dan gelaran kepada orang lain.
Pada zaman ini manusia berebut menjadi ketua dan pemimpin walaupun mereka tidak layak.Memang pelik manusia bergelar bekas banduan mahu menjadi Menteri.
Tanggungjawab ketua dan pemimpin amat berat.Jangan mengejar kuasa dan pangkat jika tidak layak.

4.Adil sebagai guru.

Guru adalah profesion mulia.Guru umpama lilin membakar diri sendiri demi menerangi orang lain.Namun bukan semua guru menjalankan tanggungjawab dengan baik sebagai guru.Ada yang menjadi guru sebagai pilihan terakhir setelah tidak mendapat pekerjaan.

Guru yang tidak adil adalah guru yang hanya prihatin dengan murid dan pelajar bijak.Manakala pelajar kurang cerdik disisihkan dan dianggap menyusahkan.Ramai guru hanya berminat mengajar dengan baik bila diminta mengajar pelajar bijak dan mencebik pabila diminta mnegajar pelajar kurang cerdik.

Ada pula guru yang mengeji pelajar dalam kelas sedangkan ia perbuatan menjatuhkan maruah seseorang.
Bukan semua guru menjadi lilin.Ada pula guru yang merosakkan mental pelajar dan menjadikan pelajar tertekan dan bingung dengan pelajaran.Malah ada pula guru yang sibuk mengejar wang berniaga MLM setelah tamat perekolahan.Pelajaran pelajar terabai dek kerna sikap guru.
Guru perlu adil kepada diri sendiri dan juga orang lain.Jangan rosakkan nama guru kerna guru adalah penyambung ilmu.

5.Adil dalam perbuatan.

Kita lihat ramai manusia tidak adil dalam perbuatan.Perbuatan membuang sampah merata-rata adalah sikap tidak adil kerna istilah adil adalah meletakkan sesuatu kena pada tempatnya.Sampah tempatnya adalah tong sampah,bukan di jalanan,longkang dan sungai.

Begitu ada manusia yang mengumpat tanpa hak.Mengumpat diharuskan dalam beberapa perkara bukan mengumpat sesuka hati siang dan malam.Mengumpat sesuka hati tanpa panduan dan kebenaran syarak adalah berdosa besar dan bakal masuk Neraka.Manusia adil akan hanya mengumpat dalam perkara yang dibolehkan seperti nasihat kepada manusia agar tidak mencontohi perbuatan buruk seseorang.
Begitu juga manusia yang melayan jiran yang kaya dengan baik,manakala jiran yang miskin dan kurang mampu sebaliknya.Ia juga adalah perbuatan tidak adil.

6.Adil dalam poligami.

Poligami itu harus namun ramai suami mengamalkan poligami tidak adil terhadap isteri-isteri.Isteri muda seriung dimanjakan,isteri tua dilayan dengan kasar.Isteri muda dibawa ke Eropah melancong,isteri muda hanya dibawa ke Langkawi.Itulah sikap tidak adil.
Adil dalam poligami adalah wajib.Manusia yang bergelar suami akan ke Neraka jika tidak adil.

Demikianlah beberapa contoh cabang keadilan.Kajilah Quran dan hadis dan bertanyalah ramai ulama' agar kita tidak tergolong dalam manusia yang tidak adil.Adil adalah sifat mahmudah dan kita wajar mengamalkan sifat mahmudah .
sumber: kisah teladan

No comments:

Post a Comment

 

©2013 the healing | by eppoh